Wijndocent / register-vinoloog / online wijnverkoop

Meer weten over wijn?

Veel mensen houden van een goed glas wijn. Maar dan sta je in een drankenwinkel voor dat grote schap met al die verschillende wijnen… Wat kies je dan! Of je werkt in een restaurant of een wijnwinkel en je wilt je gasten beter kunnen adviseren. Of je bent je aan het oriënteren op een carrière in de horeca en je wilt je kennisniveau verhogen. Of je bent heerlijk aan het eten in een restaurant en de sommelier vraagt of je een keuze wilt maken uit de wijnkaart. Welke wijn past bij het eten dat je hebt besteld…?  Dan is een goede wijnopleiding een uitkomst.

Ik heb ruime ervaring in het lesgeven over wijn. Zowel op het niveau van de startende wijndrinker (SDEN 1/2), als voor de meer ervaren aankomend wijnspecialist (SDEN 3/SDEN 3+). Bovendien heb ik veel aankomend vinologen lesgegeven over diverse regio's in de wereld, sherry en Nederlandse Wijn. 

Het volgen van een wijnopleiding is niet eenvoudig. Naast de vele theoretische bagage is het intensief om de verschillende technieken en innovaties te doorgronden. Maar wat de grootste uitdaging is voor veel cursisten is het organoleptische gedeelte. Het analyseren van de smaak en aroma van wijn en daar conclusies uit trekken met betrekking tot herkomst, vinificatie en zelfs druivenras. Niet iedereen heeft dezelfde neus. Ik bedoel daarmee dat sommige personen veel meer kunnen waarnemen (en ook kunnen benoemen wat ze ruiken) dan andere mensen, de zogenaamde "superruikers". Toch is het voor iedereen goed te leren. Ik help cursisten daarbij door structuur aan te brengen, theorie en waarnemingen te combineren en te vertellen over de herkomst van de aroma's. Daardoor is het met goed gevolg afleggen van het organoleptische examen zeer goed haalbaar.

Bezig met een opleiding, maar heb je bijles nodig? Neem contact op door te mailen

Daarnaast geef ik les bij diverse organisaties zoals het Wijninstituut

BEDRIJVEN - een fles (of doos) wijn is altijd een mooi eindejaarsgeschenk (maar dat kan natuurlijk ook een pakket zijn om de zomer te vieren of de opening van een nieuw filiaal etc.) of een cadeau voor je personeel (dat het tijdens de corona zo voor de kiezen heeft gekregen). de mogelijkheden zijn legio én het is altijd leuk om wijn te krijgen (en ja, het is ook mogelijk om alcoholvrije wijn te leveren). Wat ik enkele malen heb mogen doen is het combineren van een dergelijk wijn cadeau met een korte wijnworkshop. Leuk aan wijn is dat het schuurt tegen zoveel verschillende onderwerpen: duurzaamheid, Nederland, Europa, economie, landbouw, biologisch/biodynamisch, alcoholvrij, trends etc. Daardoor is het mogelijk om heel gericht een proeverij te verzorgen met een thema dat aansluit bij de wensen van het betreffende bedrijf. 

HORECA - wijn is voor veel horecagelegenheden een belangrijk product om op de kaart te zetten. Cruciaal is het kennisniveau van de medewerkers. Doordat er steeds meer wijnkenners zijn (door de vele wijnopleidingen) is het niveau van de consument snel gestegen. Voor een juiste beleving is het daarom erg belangrijk om ook die gast de juiste adviezen te kunnen geven. Importeurs van wijn doen dat vaak summier en vooral gericht op hun eigen aanbod. Dat is natuurlijk belangrijk, maar onvoldoende. Ik train de brigade zodat ze het juiste wijnadvies kunnen geven en ook weten waarom een specifiek advies wordt gegeven. Dat kan variëren van een aantal workshops tot het toewerken naar een officieel diploma (SDEN 1/2/3). Bijkomend voordeel is dat je de medewerkers iets moois biedt waar ze in hun verdere carrière (en leven) iets aan hebben. Dat bindt de medewerker aan je bedrijf!

Geef je snel op en leer op een professionele manier meer over wijn!

Voor meer informatie: Maarten van Droffelaar (wijndocent ), wijn@drof.nl of 06-28143872. 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info